Data-analyse en objectiviteit

Data-analyse en objectiviteit

Van oudsher zijn mensen ingesteld om te kijken naar verschijnselen en daaruit patronen te halen. Neem als voorbeeld een simpele voetbalwedstrijd. Gepassioneerd weten mensen te vertellen waarom hun favoriete ploeg als winnaar uit de bus komt bij de volgende voetbalwedstrijd. Men gebruikt als argumenten bijvoorbeeld het resultaat van de vorige wedstrijden, de vorm van het huidige seizoen en de onderlinge resultaten van de afgelopen seizoenen. En als men het niet meer weet dan is deze data ook heel gemakkelijk online te vinden, er hoeft niet per se een eigen database met informatie opgebouwd te worden.

Het feit dat er zoveel websites zijn die data opslaan, bewerken en beschikbaar stellen voor eenieder, geeft aan dat er een bepaalde behoefte/vraag is naar data. Hoe groot de vraag is, is niet gemakkelijk aan te geven. Dat er een vraag is staat wel buiten kijf.

Het opslaan en beschikbaar stellen van data is iets dat iedereen in principe zou kunnen doen. Het analyseren van data echter kan voor problemen zorgen wanneer mensen een bepaald belang hebben bij het resultaat van de analyse. Als in de voetbalwedstrijd uit het voorbeeld hierboven je favoriete team of speler speelt, dan wordt het al moeilijker om objectief te blijven. Want uiteraard wil je graag dat je favoriete team of speler wint.

Bij de interpretatie van data is het belangrijk dat degene die de data analyseert dit objectief kan doen.

Vanuit een corporate invalshoek bekeken, is dit een extra argument om de analyse van corporate data bij een externe partij neer te leggen om zodoende de objectiviteit te waarborgen.

Wij zijn Consulytic!

Wij helpen u graag met het omzetten van uw bedrijfsdata in overzichtelijke visualisaties.

Met behulp van uw bedrijfsdata geven wij verhelderende inzichten over de (toekomstige) inzet van uw personeel en middelen en schetsen wij perspectieven voor uw organisatie. Perspectieven waarop gestuurd kan worden, waarmee u gegronde beslissingen kunt nemen en waarmee u uw bedrijfsdoelen realiseert!

 

Benieuwd hoe wij dat doen? Neem gauw contact op